De langverwachte Kennedytunnel
Feestelijke opening
31 mei 1969 was de grote dag. Em. Claeys, voorzitter van de Raad van Beheer, Craeybeckx, burgemeester van Antwerpen en De Saeger, minister van openbare werken spraken de genodigden toe. Om 12u werd het ceremoniële driekleurige lint doorgeknipt door Koning Boudewijn ter hoogte van de Bolivarplaats te Antwerpen. Om 14u30 was het aan het grote publiek om de tunnel te voet door te wandelen. Hiervoor was massale belangstelling! ‘s Avonds om 20u ging de tunnel open voor tienduizenden automobilisten. Het was voor velen met grote verwondering en enthousiasme dat ze de tunnel ontdekten. Wie 100 km/u rijdt staat nu op 25 seconden van de ene oever op de andere. De dag eindigde met grandioos vuurwerk op de Schelde.
Staaltje ingenieurskunst
De bouw van de Kennedytunnel onder de Schelde in Antwerpen was een indrukwekkend staaltje ingenieurskunst. De tunnel moest worden aangelegd onder een brede en getijdengevoelige rivier, met een complexe ondergrond van zand, klei en slib. Dit zorgde voor grote technische uitdagingen, zoals het voorkomen van verzakkingen en het garanderen van waterdichtheid onder hoge druk. De oplossing was de afzinkmethode: grote betonnen tunnelelementen werden elders gebouwd en vervolgens naar de Schelde gesleept om daar op hun plaats afgezonken te worden. Een bijzonder proces dat uiterste precisie vereiste.
- 17 november 1962: aanbesteding voor aanleg E3 en Scheldeoeververbinding (tunnel of brug)
- 11 november 1963: beslissing valt: het wordt een zinktunnel
- 4 september 1964: eerste spade grond opgehaald te linkeroever, eerste spadesteek Scheldetunnel
- 22 mei 1965: eerste betonstorting van de Scheldetunnel
- 11 november 1967: eerste tunnelelement afgezonken
- maart 1968: eerste sprake van ‘Kennedytunnel’. Met de naam van de Amerikaanse president John F. Kennedy, die enkele jaren eerder was vermoord, werd de tunnel een symbool van vooruitgang en modernisering.
- 30 mei 1968: derde tunnelelement afgezonken
- 23 juli 1968: vierde element afgezonken
- 31 mei 1969: Kennedytunnel officieel geopend en vak Kruibeke-Burcht in gebruik (16km)!
- september 1969: tunnel open voor fietsers
- 24 september 1970: treinsporen in tunnel plechtig opengesteld
Drie in één
Wat de Kennedytunnel extra speciaal maakt, is dat het een multifunctionele infrastructuur is. De tunnel bestaat uit drie afzonderlijke buizen: één voor autoverkeer, één voor treinen en één voor fietsers en voetgangers. Dat was bijzonder vooruitstrevend in de jaren ’60 en vergde een uitgekiende coördinatie van ontwerp en uitvoering. Tijdens de werken moest men bovendien rekening houden met de steeds toenemende verkeersdruk in en rond Antwerpen.
De Kennedytunnel vandaag
De Kennedytunnel speelde een cruciale rol in de verdere ontwikkeling van het Vlaamse autosnelwegennet en blijft tot op vandaag een belangrijk knooppunt voor mobiliteit in de regio.