Ga naar de inhoud

Kritische stemmen

Met een nieuwe weg komen ook de kritische stemmen. Het rapport ‘De grenzen aan de groei’ (1972) maakt kritische kantlijnen bij de industriële groei. De wereldwijde oliecrisis duwt de olieprijzen de lucht in (1973). Wegtransport krijgt tegenkanting. In het eerste jaar na de opening volgen zes autoloze zondagen! Rijden wordt bijzonder duur, en ook op andere kosten wordt bespaard. Eind 1973 doven de snelweglichten deels, in september 1974 wordt het overal donker op de snelwegen.

Ook vanuit milieu, volksgezondheid en veiligheid komen tegenstemmen. Geluidsmuren, uitstootnormen, carpoolparkings … zien het licht. Maar of dit een duurzame oplossing is zolang het verkeer op de snelweg blijft toenemen …? 

Alternatieven

De snelweg, als snelle en ononderbroken route tussen steden, enkel voor gemotoriseerd verkeer? Helemaal niet! Het laatste decennium kennen ook snelwegen voor fietsen een enorme toename. Tegelijk groeit het aantal types (elektrische) fietsen: supersnel, voor het hele gezin of voor vrachtvervoer. Wil je de route van de E17 volgen per fiets? Volg de F7 en F4!