Ga naar de inhoud

Om de snelweg op te hogen werden grote putten gegraven door een machine die grote hoeveelheden zand opzuigen.  De machine heette officieel een cutterzuiger. De zuiger had een kracht van 1250 pk.  Het opgezogen zand werd gebruikt bij de aanleg van de autosnelweg. Onderstaande foto’s zijn begin de jaren 1970 in Nazareth genomen. Het zand diende o.a. als ondergrond voor het wegdek. Zo verkreeg men stabiliteit, want op sommige plekken was de grond niet geschikt voor de aanleg van een baan.  Het zand werd ook gebruikt bij het ophogen van de bermen.

De zandwinningsputten aan de op- en afritten zijn een blijvende getuige van deze episode van de aanleg van de autosnelweg.

Opzuigen van zand aan het huidige op- en afrittencomplex Nazareth-Deinze – Collectie Guy Romain
Het ontstaan van de vijvers aan het huidige op- en afrittencomplex Nazareth-Deinze – Collectie Guy Romain
Zicht op de 3 vijvers aan ‘De Prijkels’ in Deinze/Nazareth ontstaan door het uitgraven van zand voor de aanleg van de E17. Foto uit 2002 – Collectie Veneco

Bovenstaand foto geeft ons een mooi beeld van het Nazarethse bedrijventerrein ‘De Prijkels’ anno 2002. Het bedrijventerrein was toen nog een stuk kleiner dan vandaag. Op deze foto zien we ook drie zandwinningsputten (twee aan het op-en afrittencomplex van de E17 en één achter de industriezone, de zogenaamde Callemoeievijver).