Theme: Veiligheid en onheil
Verkeersveiligheid als uitgangspunt
De snelweg is bij aanleg een primeur op het vlak van verkeersveiligheid. Voor het eerst zijn er verlichte wegwijzers te zien in ons land. Wie pech heeft, kan om hulp bellen via de gloednieuwe oranje praatpalen. Op ijzelgevoelige plekken zijn vochtigheids- en temperatuursdetectoren ingebouwd, waarmee de strooidiensten worden verwittigd. Op mistgevoelige plekken zijn dan weer mistdetectoren opgesteld, waarmee gevarensignalisatie wordt getriggerd.
Technische hoogstandjes zijn echter niet voldoende. De algemene toenemende verkeersdrukte en bijhorende ongelukken vragen om extra veiligheidsmaatregelen op Belgische schaal. De maximumsnelheid van 120 km/u wordt in 1974 vastgelegd. Een jaar later is het dragen van een autogordel verplicht voor bestuurders en worden de regels rond alcohol achter het stuur strenger.
In de jaren ’90 wordt de gordel ook achterin verplicht (1991) en worden de eerste Bobcampagnes gelanceerd (1995).
De E17 eist slachtoffers
Alle maatregelen ten spijt gebeuren er nog frequent ongelukken, waaronder het zwaarste verkeersongeluk ooit in België. Op dinsdag 27 februari 1996 verschijnt in Nazareth rond 10 uur uit het niets “een muur van mist” die de bestuurders alle zicht ontneemt. Wat volgt, is een kettingbotsing, waarbij 200 voertuigen betrokken raken. Tien mensen komen om het leven, 56 anderen raken zwaargewond. De kettingbotsing laat een diepe indruk na op de regio.
Verhalen met het onderwerp “Veiligheid en onheil”
De E17 als strijdtoneel
Antoine Denert, oud-burgemeester van Kruibeke, gebruikte tijdens zijn carrière de E17 meermaals als strijdtoneel om zijn eisen onder nationale aandacht te brengen. “Kruibeke eist: veren blijven” Op een ministerraad in augustus 1987 besloot de overheid in het kader van het Sint-Annaplan twaalf veerdiensten op de Schelde af te schaffen, waaronder de veerdiensten Doel-Lillo, Kruibeke-Hoboken en …
Zwerfvuil en sluikstort
Elk jaar moeten in Vlaanderen duizenden tonnen zwerfvuil worden opgeruimd. Zwerfvuil bestaat uit klein afval dat achteloos wordt achtergelaten op openbare plaatsen waar het niet thuishoort. Daarnaast zijn er ook sluikstorters: zij dumpen bewust huishoudelijk of bedrijfsafval op ongeoorloofde locaties, om zo de reguliere afvalophaling te omzeilen. Langs autosnelwegen is de problematiek bijzonder zichtbaar. Hier …
De Zavelkapel
Voor de aanleg van de E17 vormde de N70 de verbinding tussen Gent en Antwerpen. Deze Rijksweg door dorpskernen was zo oververzadigd van verkeer dat ongelukken schering en inslag waren. De baan had hierdoor de trieste bijnaam “de dodenweg”. In Zeveneken was de situatie extreem: het gedeelte van de rijksweg N70 dat langsheen het dorp …
Veiligheid en onheil
Verkeersveiligheid als uitgangspunt De snelweg is bij aanleg een primeur op het vlak van verkeersveiligheid. Voor het eerst zijn er verlichte wegwijzers te zien in ons land. Wie pech heeft, kan om hulp bellen via de gloednieuwe oranje praatpalen. Op ijzelgevoelige plekken zijn vochtigheids- en temperatuursdetectoren ingebouwd, waarmee de strooidiensten worden verwittigd. Op mistgevoelige plekken …
Chaos kettingbotsing 1996
Op 27 februari 1996 vond er een ramp plaats aan het op- en afrittencomplex van de E17 te Nazareth. Door een plotse mistbank gebeurde er een kettingbotsing waarbij 200 tot 250 voertuigen betrokken waren. In de ‘muur van mist’ vielen er 10 doden en 86 gewonden. De gemeente Nazareth besloot om de slachtoffers met een …